Alsace vine som ledsager til mad

Alsace vine som ledsager til mad
Vinene fra Alsace er meget alsidige i duft og smag. Det skyldes, at druerne er meget forskellige afhængig af det terroir, de er dyrket på. Dermed kan man finde vine til mange forskellige situationer; fra hverdagsmad til den mest raffinerede køkkenkunst. Vinene harmonerer specielt godt med fisk og skaldyr, ligesom de er oplagte som aperitif. De passer også godt til lyst kød, fjerkræ, vildt og foie gras. De søde varianter er gode til ost og desserter.

Servering
Vinen bør serveres kold, typisk 8-10 grader (5-7 grader for Crémant d’Alsace). Flasken skal ikke være isafkølet. Der kan helt naturligt forekomme lidt bundfald af vinsten i flasken.

Crémant d’Alsace bør serveres i et champagneglas af krystal, mens de øvrige vine kommer mest til deres ret i et langstilket tulipanglas. Hermed komplementeres vinenes elegance, duft og smag bedst muligt. Den optimale duft opnås, hvis glassene kun fyldes halvt op.

Crémant d’Alsace er fortrinlig som aperitif og til receptioner og andre former for selskabelige sammenkomster.

Muscat d’Alsace er også en udmærket aperitif, men kan sagtens bruges til forretter. Den egner sig især til asparges (dog ikke med olie/eddike dressing).

Gewurztraminer fungerer storartet som aperitif og til forretter, som f.eks. krydrede salater. Den er også en god ledsager til fisk, som er tilberedt med krydderier, eller fjerkræ, der er tilberedt på en asiatisk måde. Den er god til oste, som f.eks. Maroilles, Pont l’Evêque og Munster, og til diverse kager, tærter og fromager. Vendanges Tardives-versionen er oplagt til foie gras.

Sylvaner er meget velegnet til grøn salat, charcuteri, æg, skaldyr og fisk, særligt sushi. Den er også god til snegle, tærter, quiches og souffléer.

Pinot Blanc er et godt alternativ til Sylvaneren. Den egner sig til alt godt fra havet og til diverse forrette,r så som asparges og tærter. Endvidere er den god til stegt fjerkræ, flæske- og kalvesteg. Hvis man drikker Pinot Blanc til ost, kan man med fordel vælge friske oste og gedeoste.

Riesling er en oplagt ledsager til alt godt fra havet, især muslinger, fiskepatéer og sushi. Den er også god til stegt fisk og fisk med cremesauce. Fjerkræ passer også fint til Riesling. Den går i det hele taget fint i spænd med mange af de samme retter som Pinot Blanc, herunder friske oste og gedeoste.

Tokay Pinot Gris er fremragende til foie gras og vildt. Den er også god til fisk med grøntsager eller cremesauce, til fjerkræ med sauce samt flæske- og kalvesteg.

Pinot Noir er velegnet til stegt fjerkræ og vildt. Når den er vinificeret til rødvin egner den sig også godt til rødt kød og ost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *