Appellationerne

Appellationerne
 

AOC (Appelations d’Origine Contrôlées) garanterer for vinenes oprindelse og det geografiske område, hvor druerne dyrkes. AOC er oprettet af Institut National des Appellations d’Origine (INAO) og fungerer både som mærke for kvalitet og autencitet. Det er obligatorisk at sætte vinene på flaske i Alsaceområdet.

Der en række forskellige appelationer: På etiketten for AOC Alsace står normalt druesortens navn. Dette kan være efterfulgt af betegnelsen ”Gentil” eller ”Edelzwicker”, såfremt vinen er en blanding af forskellige druesorter.

AOC Alsace Grand Cru gives til vine, som opfylder mange forskellige kvalitetskrav, herunder begrænset produktion, specielle dyrkningsregler, naturligt sukkerindhold, strengt afgrænsede dyrkningsområder samt kontrolsmagning. Etiketten viser altid druesortens navn såvel som årgang og navnet på en af de 50 vinmarker, som har Grand Cru status. Kun Riesling, Tokay Pinot Gris, Muscat og Gewurztraminer kan opnå denne betegnelse. Betegnelsen er forbeholdt specifikke terroirs, der giver vinene en speciel kraftig og autentisk personlighed.

AOC Crémant d’Alsace er en betegnelse for de delikate og livlige mousserende Alsacevine. Disse produceres efter den traditionelle metode med andengæring på flaske. Det er især Pinot Blanc, men også Pinot Gris, Pinot Noir og Riesling, som ligger til grund for disse vine. Crémant d’Alsace er den mest solgte af alle Crémantvine i Frankrig. Crémant rosé er knap så hyppig – den bliver kun fremstillet af Pinot Noir.

Øvrige betegnelser
Ovenstående appellationer ses nogengange suppleret med benævnelserne ”Sélections de Grains Nobles” (druer, som er angrebet af Botrytis Cinerea – ædel råddenskab) og ”Vendanges Tardives” (druer, som er sent høstede).

Vendanges Tardives: De druer, som høstes sent er de samme druesorter som i Grand Cru. De høstes flere uger efter starten på den almindelige høst. De overmodne druer har en karakteristisk duft og smag. Samtidig sker der en koncentration af mosten og den færdige vin på grund af udviklingen af ædel råddenskab.

Sélections de Grains Nobles: Her anvendes kun de druer, som er angrebet Botrytis Cinerea – ædel råddenskab. Druens egen karakter træder en anelse i baggrunden og der sker en koncentration af mosten. Vinen bliver meget kraftig og opnår en meget lang eftersmag. Denne betegnelse er således udtryk for helt exceptionnelle vine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *