Druesorter

Druesorter

 

Vinene er opkaldt efter de syv druesorter; Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris, Pinot Noir og Gewurztraminer. Udvalget spænder over de mest lette og tørre vine til de mest kraftige og opulente vine.

Sylvaner er en let vin, særdeles frisk med en diskret frugt. Livlig, læskende og behagelig.

Pinot Blanc er rund og delikat, men samtidig let og frisk. Vinen hører hverken til de mest syrlige, kraftige eller aromatiske i Alsace-spektret.

Riesling er kendt som en af verdens bedste hvidvinsdruer. Vinen er stilfuld og tør med en delikat frugtsmag, som egner sig fortrinligt til mad. Den dufter sommetider blomsteragtigt eller mineralsk og har som regel et stort lagringspotentiale.

Muscat d’Alsace smager som friske vindruer og er dermed meget aromatisk. Denne Muscat adskiller sig fra Sydfrankrigs søde Muscat-vine ved, at den altid er tør.

Tokay Pinot Gris har en karaktistisk fedme og smag. Den er kraftig, men rund og med en lang eftersmag. Vinen har som regel en lidt røget duft, ligesom den kan dufte af skovbund.

Pinot Noir er den eneste drue i Alsace, som anvendes til at fremstille rødvine og rosévine. Smagen minder meget om kirsebær. Den kan lagres i egefade, som giver vinen en duft af fad og en mere kraftig struktur.

Gewurztraminer er den mest kendte Alsace-vin. Den er meget aromatisk og kraftig; frodig, krydret og som regel sødlig. Den intense duft minder om eksotiske frugter som f.eks. mango, roser eller krydderier (Gewurz = krydderier).

AOC (Appelations d’Origine Contrôlées) garanterer for vinenes oprindelse og det geografiske område, hvor druerne dyrkes. AOC er oprettet af Institut National des Appellations d’Origine (INAO) og fungere både som mærke for kvalitet og autencitet. Det er obligatorisk at sætte vinene på flaske i Alsaceområdet.

Der en række forskellige appelationer: På etiketten for AOC Alsace står normalt druesortens navn. Dette kan være efterfulgt af betegnelsen ”Gentil” eller ”Edelzwicker”, såfremt vinen er en blanding af forskellige druesorter.

AOC Alsace Grand Cru gives til vine, som opfylder mange forskellige kvalitetskrav, herunder begrænset produktion, specielle dyrkningsregler, naturligt sukkerindhold, strengt afgrænsede dyrkningsområder samt kontrolsmagning. Etiketten viser altid druesortens navn såvel som årgang og navnet på en af de 50 vinmarker, som har Grand Cru status. Kun Riesling, Tokay Pinot Gris, Muscat og Gewurztraminer kan opnå denne betegnelse. Betegnelsen er forbeholdt specifikke terroirs, der giver vinene en speciel kraftig og autentisk personlighed.

AOC Crémant d’Alsace er en betegnelse til de delikate og livlige mousserende Alsacevine. Disse produceres efter den traditionelle metode med andengæring på flaske. Det er især Pinot Blanc, men også Pinot Gris, Pinot Noir og Riesling, som ligger til grund for disse vine. Crémant d’Alsace er den mest solgte af alle Crémantvine i Frankrig. Crémant rosé er knap så hyppig – den bliver kun fremstillet af Pinot Noir.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *