Sol og sommermad

Sommermad er nem mad. Hvem gider stå i køkkenet, når solen skinner? Så skal det helst være nogle friske retter, man hurtigt kan tilberede – med mindre man kan kokkerere uden dørs. Du kan også bestille diner transportable  – så kan du nyde et glas hvidvin på terrassen velvidende at nogle andre tager sig af maden.

Sommermad er grillmad. Alle kan finde ud af grille nogle købe-pølser eller nogle bøffer. Men alle mulige retter kan tilberedes på grill – året rundt. Flere og flere danskere lægger juleanden i kuglegrillen – så er ovnen frigjort til juleaftens andre lækkerier.

Sommermad er salater. Til det grillede kød kan man med fordel servere forskellige skønne salater. Kun fantasien sætter grænser for kombinationsmulighederne. Men der er nogle sommerklassikere som altid vækker glæde, f.eks tomatsalaten med mozzarella og basillkum. Det gælder om at bruge de råvarer, som vælter op af køkkenhaven: radiser, jordbær, gulerødder, blomkål, kartofler, grønne salater.

Sommermad varer til høst. I gamle dage holdt man høstgilder, hvor bordene bugnede af efterårets overflod. I dag fejrer vi halloween, en nyere tradition fra USA med sine helt egne madtraditioner: Retter med græskar og græskarkerner er midtpunktet i en halloween-fest, efterfulgt af uhyggeligt pyntede kager og cocktails.

Sommermad kræver vin. Et sprudlende glas cremant, en tør riesling, en sød gewürztraminer eller en let pinot noir. Alle Alsace-druerne egner sig som sommervin. Den søde gewürztraminer eller sent høstede riesling bruges traditionelt som dessertvin eller som en sød aperitif. Men den går også godt til stærkt krydret mad, f.eks. retter inspireret af de asiatiske køkkener.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *