A – Ordbog

AOC
Den franske forkortelse for Appellation d’Origine Contrôlée.

Appellation Contrôlée
Appellation Contrôlée (AC) er en oprindelsesgaranti for fransk vin. Den garanterer, at vinen kommer fra det område, der står på etiketten. Desuden betyder betegnelsen, at vinen er prøvesmagt af et panel, der har vurderet, at den kan accepteres i den pågældende klasse.
Alsace er et AC område og betegnelsen bruges normalt til de otte druetyper, der er tlladt i Alsace. Derudover findes betegnelsen Vin d’Alsace Edelzwicker AC, der anvendes til vine, hvor mere end én druetype indgår.

Appellation d’Origine Contrôlée
Appellation d’Origine Contrôlée betyder at vinens oprindelse er kontrolleret. Betegnelsen forkortes til AOC. Det har samme betydning, som når der blot står Appellation Contrôlée (AC).
Appellationer
Alsace adskiller sig fra det øvrige Frankrig ved at man skriver druens navn som overskrift på etiketten istedet for slotsnavn eller domæne. Det gør det let at se, hvad vinen er lavet af. Hermed minder Alsaceområdet mere om de tyske vinområder, hvor man også fremhæver druens navn frem for fremstillingstedet.

Alsace Grand Cru AC
Alsace Grand Cru AC er en finere klassifikation, der er tildelt 50 specifikke områder (vinmarker) i Alsace. De fleste Grand Cru markerne ligger i den sydlige del af Alsace.Denne Grand Cru klassifikation har været genstand for meget debat, da den i sig selv ikke er en garanti for at vinen er bedre. Man må kende domænet (vinproducenten) for at vide, om kvaliteten er højere.

Alkohol
Alkohol har den kemiske betegnelse C2H5OH. Alkohol dannes, når gærsvampe i druesaften spalter druernes sukkerindhold i vinen til alkohol og kuldioxid. Jo højere druernes naturlige sukkerindhold er, jo højere vil indholdet af alkohol blive. Ved søde vine stoppes gæringsprocessen, så ikke al sukkeret spaltes til alkohol.

Alkoholstyrke
Den procentvise angivelse af det absolutte alkoholindhold. Angives normalt på flasken som volumenprocent eller vægtprocent.

Alsace
Alsace er et meget spændende vinområde. Her produceres nogle fortrinlige vine, der er til at betale. Samtidig er det et af de vinområder, som ligger tættest på Danmark – ca. 850 km fra den dansk-tyske grænse. Mange danskere besøger derfor Alsace som feriemål.
Alsace er placeret tæt på Rhinen med bjergkæderne Vogeserne på den franske side og Schwartzwald på den tyske side. Dermed er området et meget anderledes fransk vindistrikt, fordi det er et grænseområde med skiftende tilhørsforhold mellem fransk og tysk. Størstedelen af befolkningen taler således flydende tysk, hvilket gør at de er nemmere at kommunikere med for danskere end andre franskmænd.

Animalsk aroma
Når vine har en duft, som minder om dyr, siger man har de har animalsk aroma. De kan for eksempel dufte i retning af vildt, steget bacon eller andet kød, læder, pels, sved eller sågar kattepis. Selvom det ikke lyder særlig delikat, så kan det faktisk give vinen karakter – så længe den animalske aroma er afbalanceret i forhold til andre dufte.

Anjou
Et vindistrikt med både røde og hvide vine, som ligger i Loire-området. I Anjou fremstilles blandt andet gode søde vine baseret på druen Chenin Blanc.

Amarone
Kraftig, tør rødvin fra Valpolicella-distriktet i Italien. Den presses af udvalgte drueklaser, som i første omgang er tørret på bakker eller måtter.

Amontillado
En tør og lys sherry, dog mindre tør og lys end Fino og Manzanilla.

Apéritif
Fransk for appetitvækker – en drink før maden, f.eks. et glas cremant, vermouth, tør sherry eller den hvidvin, som man fortsætter med til forretten. Det må ikke være en stærk drik, som hæmmer smagsløgene eller ”slår for hårdt” på tom mave. Det bør heller ikke være øl, som mætter for meget.

Âpre
Fransk for besk, der typisk betegner en ung vin med meget garvesyre.

Aroma
Vinens duft og smagsstoffer, hvoraf der er cirka 600 forskellige. I druemosten er der cirka 80 forskellige smagsstoffer, mens resten udvikler sig under gæringen. Efterhånden som vinen ældes, aftager aromaen og afløses af bouqueten.

Asti
By i Italiens Piemonte-provins, der er kendt for den mousserende vin asti spumante.

Astringerende
Betyder snerpende – en vin med for meget garvesyre.