B – Ordbog

Bacchus
Navnet på en tysk drue samt det romerske navn for vinens gud. Hans følgesvende var bakkanter og bakkantinder (på dansk drikkebrødre og -søstre), der deltog i temmelig heftige fester – bakkanaler. På græsk hedder vinguden Dionysos.

Balance
Vinens forskellige elementer – frugt versus syre, garvesyre og egetræ – skal spille harmonisk sammen. Ingen af delelementerne må dominere smagsoplevelsen.

Banderole
Mærkat som placeres på toppen af alle vin- og spiritus-flasker som dokumentation for, at afgiften til den danske stat er betalt. I udlandet er det kontrolmærke, der garanterer kvaliteten.

Barbaresco
Barbaresco fremstilles ligesom Barolo på druen Nebbiolo. Hvor Barbaresco er ”dronningen”, er Barolo er “kongen” af Piemonte-området. Barbaresco er også navnet på den by, hvor vinen fremstilles.

Beaujoulais
Vinområde nord for Lyon og syd for Côte d’Or, som er kendt for frugtrige og lette rødvine baseret på druen Gamay. Vinene er ikke velegnet til at ligge på lager, da de udvikler sig hurtigt.

Bergerac
Vinområde øst for Bordeaux ved Dordogne-floden. Der fremstilles fortrinlige rødvine, ligesom den søde højkvalitetsvin Monbazillac stammer her fra.

Bid
Når en vin har god garvesyre, siger man at den har bid. Garvesyren skal føles fast uden at virke besk.

Blød
En vin betegnes som blød, når den rå garvesyre er mindsket. Alle vine bør være lidt “bløde”, dog uden at blive ”flade”.

Bordeaux
Sandsynligvis verdens bedst kendte vindistrikt.

Botrytis
Fællesbetegnelse for klaseråd samt den svamp, som forårsager sygdommen. Botrytis findes i to diametralt forskellige udgaver. Som gråskimmel kan den ødelægge en vinhøst, som ædel råddenskab giver den meget koncentrerede og sammensatte dessertvine.

Bourgogne
Vinområdet Bourgogne ligger i det østlige Frankrig mellem Lyon i syd og Dijon i nord. Kvaliteten kan svinge meget fra år til år på grund af klimaet, idet Bourgogne ligger nordligt. De enkelte kommuner i Bourgogne er desuden meget små, hvilket medfører, at de meget gode vine bliver produceret i begrænsede mængder. Dermed bliver prisen ofte meget høj – nogle gange højere end kvaliteten kan bære. I Appellation Bourgogne må de røde vine kun baseres på Pinot Noir og de hvide vine på Chardonnay. De bedste vine, som skal komme fra nogle helt bestemte marker, betegnes med Grand Cru. Premier Cru er de næstbedste vine, som kommer fra andre kvalitetskontrollerede marker. Midt i området ligger hovedbyen Beaune. Chablis (nordvest for Dijon) hører også med til Bourgogne. De bedste Bourgogne-vine kommer fra Côte d’Or (syd for Dijon).

Bouquet
En betegnelse for det spektrum af dufte, der opstår i en vin efter lagring i en periode. Hvis det er en ung vin, kaldes dens duftspektrum for aroma. Der der dog ikke nogen officielt grænse for, hvornår man bruger betegnelsen bouquet i stedet for aroma. Et krav er dog, at vinen skal have udviklet mere komplekse dufttoner.

Brettanomyces
Også kaldet Brett. Navnet betyder ”den engelske svamp”, fordi den oprindeligt blev fundet i en engelsk porter. Det er en gærsvamp, som kan finde vej til færdige vine, og som medfører en lugt af sterilt plastic.

Brunello di Montalcino
Appellation i Toscana, der fremstiller nogle af Italiens fornemste rødvine. Brunello er også navnet på druen – en afart af Chianti-distriktets Sangiovese.

Brut
Fransk betegnelse for tør. Anvendes især om tør champagne, men ordet bruges i flere forskellige distrikter og lande.

Bundfald
Bundfald (dépôt) findes i kraftige og ældre vine og er helt uskadeligt. Men det kan gør vinen uklar, hvorfor man bør dekantere vine med bundfald.