F – Ordbog

Fadlagring
Nogle vinen bliver lagret på et træfad (typisk af egetræ). De fleste vine bliver lagret i stål- eller cementtanke og får ingen fadlagring. Det er primært de bedre vine, der lagres på fad – hvordan og hvor længe afhænger af, hvad producenten ønsker at opnå. Nye og mindre fade afgiver mest smag til vinen – jo længere tid, jo stærkere indflydelse.

Fermé
Fransk for lukket. Karakteriserer en vin, som endnu ikke er trådt i karakter og har behov for længere tids lagring.

Fermentation
Gæring – den proces i vinfremstillingen, hvor druernes sukker omdannes til alkohol og kuldioxid. Fermentationen er en omhyggeligt kontrolleret proces – ofte tilsætter vinproducenten gærkulturer, da druernes egne gærceller ikke er tilstrækkelige. Afhængig af vintypen, kan gæringen vare fra to døgn til flere uger. Man kan stoppe gæringen ved at tilsætte svovl eller hæve temperaturen over 30 grader. Ellers stopper processen af sig selv, når sukkeret er omdannet, eller når alkoholprocenten er nået ca. 15, hvor gærcellerne dør.

Flasketyper
Der er fire hovedtyper: Den tunge Champagne-flaske, Bourgogne-flasken med skrå skuldre, Bordeaux-flasken med høje skuldre og den høje Alsace-flaske (flûte). Vinflaskens design har betydning for væsken indeni. Design-tendensen går mod højere og tykkere flasker, som er mørkere i farven. Farven og tykkelsen beskytter vinen mod lys og skift i temperaturen.

Flûte
Fransk for fløjte. Betegner den høje, slanke flasketype, som anvendes i Alsace. Endvidere anvendes ordet om et højt, slankt champagneglas.

Forstærkede vine
Et anden betegnelse for hedvine; for eksempel sherry, madeira, portvin og vermouth. Disse vine tilsættes spiritus for at sikre mikrobiologisk stabilitet. Den øgede alkoholstyrke stopper yderligere gæring.