G – Ordbog

Gardiner
Betegnelsen for de aftegninger, man ser på indersiden af vinglasset, når man har roteret vinen rundt i glasset.

Grand Cru
Den bedste klassifikation i Bourgogne. I St. Emilion i Bordeaux er det vine, som ligger lige over den almindelige Appellation.

Garvesyre
Garvesyre kaldes også tanniner, der er en gruppe kemiske stoffer, som giver en bitter smag, hvis ikke de kontrolleres under vinifikationen. Den bitre smag af garvesyre kendes også fra stærk the. En vin får sin garvesyre fra druernes skaller og fra træ, hvis den f.eks. lagres på egefade. Garvesyren er nødvendig, hvis vinen skal lagres i længere tid, da syren konserverer vinen. Der er stor forskel på indholdet af garvesyre i hvidvin og rødvin – generelt er forholdet 1:60. Cabernet Sauvignon og Syrah er eksempler på meget garvesyreholdige druer. Druesorterne i Alsace har generelt et relativt lavt indhold af garvesyre.

Gewürztraminer
Gewürztraminer er en meget fyldig Alsacevin med en kraftig duft af frugt, blomster eller krydderier. Den er stærk, forførende og som regel lettere sødlig. Vinen er perfekt som aperitif eller som ledsager til eksotiske retter, stærke oste og desserter.

Gæring
Også kaldet fermentation – den proces i vinfremstillingen, hvor druernes sukker omdannes til alkohol og kuldioxid. Gæringen er i vore dage en omhyggeligt kontrolleret proces; ofte tilsætter vinproducenten gærkulturer, da druernes egne gærceller ikke er tilstrækkelige. Afhængig af vintypen, kan gæringen vare fra to døgn til flere uger. Man kan stoppe gæringen ved at tilsætte svovl eller hæve temperaturen over 30 grader. Ellers stopper processen af sig selv, når sukkeret er omdannet, eller når alkoholprocenten er nået ca. 15, hvor gærcellerne dør.