O – Ordbog

Oechsle
Tysk begreb. Oechsle betegner vinens mostvægt, dvs. vægten af sukker og forskellige andre stoffer, der er udover vand. Målingen foregår med en flydevægt, som oprindeligt blev opfundet af Christian Ferdinand Oechsle. Druens sukkerindhold er afgørende for, hvor meget alkohol, der naturligt kan dannes ved fermentationen. Derfor er druernes Oechsle-værdi meget vigtig, og mostvægten er da også med til at afgøre det optimale høsttidspunkt. De tyske vine klassificeres desuden efter Oechsle-værdien, hvilket giver værdien yderligere betydning.

Olieret
Betegnelse for en form for struktur: Nogle vine, som har en højere alkoholkoncentration, giver en glat fornemmelse i munden.

Omstikning
Vine, der opbevares på fade, omstikkes én eller flere gange under lagringen. Det betyder simpelthen, at vinen flyttes fra et fad til et andet. Ved hver flytning iltes vinen, ligesom producenten får mulighed for at fjerne bundfaldet. Der kan bruges forskellige typer af fade for på den måde at designe den ønskede smag.

Opstik
Den fordybning i bunden af flasken, som primært findes på de tunge flasker med mousserende vin. Formålet er at styrke glasset mod vinen tryk.