P – Ordbog

Phylloxera
En lus, der spiser vinplantens rødder, indtil den falder død om.

Pigeage
Fransk betegnelse for vinproducentens brug af et langt kostelignende redskab til at støde drueskallerne ned i saften. I gamle dage blev skallerne presset ned ved at man hoppede med bare fødder i vintankene.

Pinot Blanc
Pinot Blanc forener alle Alsacevinenes karaktertræk. Den er blød og frisk og passer til de fleste madretter f.eks. skaldyr og buffet campagnard (landbuffet).

Pinot Gris (Tokay)
Pinot Gris har en karakteristisk fyldig smag. Det er en kraftig og rund Alsacevin med en lang eftersmag. Den sammensatte aroma leder tankerne hen mod underskov og kan sommetider virke letrøget. Den er fremragende i selskab med foie gras, vildt, lyst kød, steg og indmad.

Pinot Noir
Pinot Noir er den eneste af Alsace’s druesorter, som anvendes til at producere rød- og rosévine. Smagen minder om kirsebær, og vinen drikkes traditionelt til rødt kød, vildt, charcuteri samt gedeost eller den lokale Munsterost. Rosévarianterne egner sig bedst som frokostvine.

Prop
Vinindustrien er en branche, som er stærkt præget af traditioner og romantiske konventioner, så mange – producenter så vel som forbrugere – foretrækker den klassiske korkprop. Desværre bliver fem til syv procent af al aftappet vin med korkprop ødelagt af TCA (trikloranisol), en mugspore, der trives i kork. Fænomenet kaldes ”propsyge”, og det får vinen til at smage muggent – af ”prop”. Man kan ikke se på proppen eller væsken, om den smager af prop, men den lugter/smager i retning af våd pap. Korkpropperne kan også medføre for tidlig ældning af vinen, fordi den får for meget ilt. Derfor er branchen i stigende grad gået over til at bruge syntetiske propper eller skruelåg.