S – Ordbog

St. Emilion
Berømt vinområde i Bordeaux, hvor der produceres fortrinlige vine, primært på Merlot-druen. Området ligger omkring byen af samme navn og omfatter nogle af Bordeaux’ bedste vinslotte. St. Emilion har sin egen klassifikation, hvor de bedste kaldes Premier Grand Cru Classé A (to slotte). Herefter kommer Premier Grand Cru Classé B (11 slotte), Grand Cru Classé og Grand Cru.

Stille vin
En stille vin er en vin, som ikke er mousserende. Der produceres for eksempel også stille vine i Champagnedistriktet.

Sangiovese
Navnet på den mest udbredte drue i Toscana. Sangiovese danner basis i mange italienske rødvine fra Chianti og Brunello di Montalcino. Sangiovese giver vine med stor krop, som smager af krydderi, hindbær, kirsebær og lidt anis. Når den blandes med Cabernet Sauvignon opnås en blødere struktur med mindre garvesyre.

Sauternes
Distrikt i Bordeaux med de fem landsbyer Barsac, Bommes, Fargues, Preignac og Sauternes. Her produceres nogle af verdens bedste søde dessertvine, som skal lagres nogle år.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc er en drue, som anvendes i det meste af Bordeaux, hvor den normalt blandes med andre druer. Nogle producenter blander den med Chardonnay, hvorved den får mere krop. I Loire, Sancerre og Pouilly-Fumé anvendes den alene. Druen er bedst som ung, men kan godt tåle lidt lagring.

Selection de Grains Nobles
Selection de Grains Nobles er ligesom Vendange Tardive en sød vine fra sent høstede druer. Selection de Grains Nobles er den fineste af de to og her skal druerne have været angrebet af botrytis eller ædel råddenskab for at kunne blive klassificeret (ligesom i Sauternes).

Spätlese
Tysk betegnelse for sen høst. I den tyske vinlov betyder Spätlese en Qualitätswein mit Prädikat og rangerer over en Kabinett. Hermed har druerne et større naturligt sukkerindhold i en Spätlese end i en Kabinett. Vinen kan dog også sagtens være tør.

Sylvaner
Sylvaner er en frisk og let Alscaevin med en diskret frugtsmag. Vinen er læskende og går godt i spænd med skaldyr, fisk og en let frokost.

Syrah
Syrah, kaldet Shiraz i Australien, danner basis for nogle meget store og holdbare vine. Der fremstilles nogle meget fyldige, komplekse og karakteristiske vine af Syrah-druen, som smagsmæssigt minder om peber, kirsebær og læder. I det sydlige Rhône anvendes Syrah i blandt andet Châteauneuf-du-Pape. I Australien blev Shiraz i første omgang anvendt til almindelige hverdagsvine, men på det seneste er der blevet fremstillet et stigende antal kvalitetsvine med Shiraz, særligt fra Barossa Valley. Syrah dyrkes også mere og mere hyppigt i USA.