T – Ordbog

Tannin
Garvesyre. Tanniner er en gruppe kemiske stoffer, som giver en bitter smag, hvis ikke de kontrolleres under vinifikationen. Den bitre smag af garvesyre kendes også fra stærk te. En vin får sin garvesyre fra druernes skaller og fra træ, hvis den f.eks. lagres på egefade. Garvesyren er nødvendig, hvis vinen skal lagres i længere tid, da syren konserverer vinen. Der er stor forskel på indholdet af garvesyre i hvidvin og rødvin – generelt er forholdet 1:60. Cabernet Sauvignon og Syrah er eksempler på meget garvesyreholdige druer. Druesorterne i Alsace har generelt et relativt lavt indhold af garvesyre.

TCA (trikloranisol)
Fem til syv procent af al aftappet vin med korkprop ødelagt af TCA, en mugspore, der trives i kork. Fænomenet kaldes ”propsyge”, og det får vinen til at smage muggent – af ”prop”. Man kan ikke se på proppen eller væsken, om den smager af prop (korkstumper i vinen er ikke tegn herpå), men den lugter/smager i retning af våd pap.

Terroir
Fransk for jord. Betegner den jordbund og de forhold, som kendetegner en bestemt vinmark. Jordforholdene kan have stor indflydelse på, hvordan vinen skal produceres. I Alsace er geologien meget kompleks med en farverig blanding af ler, kalk, granit, sandsten og skifer. Dermed er der lagt grobund for en bred variation af druesorter. Hvert terroir er unikt, hvilket giver Alsace-vinene stor mangfoldighed og personlighed.

Tokay
Kendt sød hvidvin/hvidvinsdrue fra Ungarn.