V – Ordbog

Valpolicella
Rødvin der fremstilles i vinområde af samme navn, som ligger ved Verona. Vinene er milde og frugtfyldte, og kvaliteten er stigende. En såkaldt superiore er lagret på fad i 18 måneder.

Vendange Tardive
Vendange Tardive er ligesom Selection de Grains Nobles en sød vin fra sent høstede druer. Selection de Grains Nobles er den fineste af de to og her skal druerne have været angrebet af botrytis eller ædel råddenskab for at kunne blive klassificeret (ligesom i Sauternes).

Vin d’Alsace Edelzwicker AC
Appellation Contrôlée (AC) er en oprindelsesgaranti for fransk vin. Alsace er et AC område og AC-betegnelsen bruges normalt til de otte druetyper, der er tlladt i Alsace. Vin d’Alsace Edelzwicker AC anvendes til vine, hvor mere end én druetype indgår.

Vitis vinifera
Alle druesorter, både røde (blå druer) og hvide (grønne druer) kan spores tilbage til den oprindelige vinplante vitis vinifera. Hver enkelt druesort har sine egne unikke kendetegn, men der er dog visse grundlæggende fællestræk. Den modne drue består af ca. 13 procent sukker, 85 procent vand – resten er kerner og skaller. Moderate mængder af sol, regn og varme spiller en store rolle for den enkelte plante. Vinranker trives i mange forskellige typer af jord, men den skal helst ligge højt samt være fattig på næring – jo hårdere planten skal arbejde for at overleve, jo bedre bliver frugten.